Glamping: Novi Trend u Kampovanju sa Dodatkom Luksuza

Last Updated on May 26, 2023 by Dalibor

Glamping srbija

Šta je Glamping?

Glamping, spoj reči glamur i kampovanje, predstavlja novi trend u turizmu koji nudi jedinstvenu kombinaciju prirode i luksuza. Umesto tradicionalnog kampovanja u šatorima ili karavanima, glamping pruža gostima mogućnost da uživaju u prelepoj prirodi uz komfor i stil.

 

Prednosti glampinga

  1. Povezivanje s prirodom: Glamping omogućava ljudima da pobegnu iz gradske vreve i da se potpuno povežu s prirodom. Gosti mogu uživati u miru i tišini, šetati prirodnim stazama i posmatrati divlje životinje, istovremeno imajući udobnost i luksuz modernih smeštajnih objekata.
  2. Luksuzna iskustva: Glamping pruža gostima mogućnost da uživaju u luksuznim smeštajnim jedinicama koje su obično opremljene sa udobnim krevetima, kupatilima, mini-kuhinjama i često imaju privatne terase ili balkone sa predivnim pogledom. Ovo omogućava da se priroda doživi na jedinstven način, ali uz dodatnu udobnost.
  3. Raznovrsnost ponude: Glamping destinacije nude raznovrsnost smeštajnih jedinica. Gosti mogu birati između šatora na drvetu, luksuznih kućica na jezeru, prostranih šatora sa potpunom opremom ili čak luksuznih šatora sa kupatilom i privatnim bazenom. Ovakva raznolikost pruža mogućnost svakom gostu da pronađe smeštaj koji odgovara njegovim preferencijama.

 

Mane glampinga

  1. Visoka cena: Jedna od glavnih mana glampinga je visoka cena. Budući da se radi o luksuznom obliku kampovanja, cene smeštaja u glamping objektima obično su više u poređenju s tradicionalnim kampovanjem. Ovo može predstavljati prepreku za one koji imaju ograničen budžet.
  2. Ograničen pristup: Glamping lokacije često se nalaze na udaljenim mestima, daleko od gradske gužve. Ovo može biti prednost za neke ljude koji žele potpuni mir i privatnost, ali istovremeno može predstavljati izazov za one koji žele istražiti okolinu i posetiti lokalne atrakcije. Takođe, pristup određenim glamping lokacijama može biti otežan bez sopstvenog prevoza.

 

Glamping u Srbiji

Glamping turizam u Srbiji je u porastu poslednjih godina, nudeći posetiocima mogućnost da istraže prelepu prirodu ove zemlje uz dodatnu dozu luksuza. Postoji nekoliko predivnih glamping destinacija koje se mogu pronaći širom zemlje.

  1. Zlatibor – Ova planinska regija u zapadnoj Srbiji postala je popularno odredište za glamping. Smeštajne jedinice na Zlatiboru kombinuju prirodni šarm i udobnost modernog smeštaja. Gosti mogu uživati u prelepim pogledima na planine, šetati predivnim prirodnim stazama i istraživati okolinu.
  2. Fruška Gora – Ovaj nacionalni park smešten je u blizini Novog Sada i nudi izvanredne mogućnosti za glamping. Gosti mogu boraviti u prostranim šatorima ili drvenim kućicama, okruženi bujnom vegetacijom i mirisom šuma. Fruška Gora je takođe poznata po manastirima koji se nalaze u blizini, što pruža mogućnost da se kombinuje priroda sa kulturnim i istorijskim iskustvima.
  3. ĐerdapNacionalni park Đerdap je jedno od najimpresivnijih prirodnih područja u Srbiji. Gosti mogu uživati u glamping smeštaju koji se nalazi blizu Dunava i uživati u spektakularnim pogledima na Đerdapsku klisuru. Ova regija nudi obilje aktivnosti na otvorenom, uključujući vožnju biciklom, planinarenje i istraživanje arheoloških nalazišta.
  4. TaraNacionalni park Tara, smešten u zapadnoj Srbiji, pruža idilično okruženje za glamping. Gosti mogu boraviti u šatorima na drvetu ili kućicama sa pogledom na jezero. Tara je poznata po svojoj netaknutoj prirodi, bogatim šumama i prelepim planinskim pejzažima. Posetioci mogu uživati u aktivnostima kao što su pešačenje, vožnja biciklom, ribolov i posmatranje divljih životinja.

Glamping

 

Zaključak

Glamping predstavlja inovativan način kampovanja koji omogućava gostima da uživaju u prirodi uz dodatak luksuza. Prednosti glampinga uključuju povezivanje s prirodom, luksuzna iskustva i raznovrsnost smeštaja. Međutim, važno je imati na umu i neke mane kao što su visoke cene i ograničen pristup.

U Srbiji, glamping turizam se sve više razvija, nudeći posetiocima mogućnost da otkriju prirodne lepote zemlje na luksuzan način. Destinacije poput Zlatibora, Fruške Gore, Đerdapa i Tare privlače sve veći broj turista koji žele da spoje prirodu sa udobnošću i stilom.

Translate »