Kako Izabrati Pravi Šator za Vaše Sledeće Kampovanje

Last Updated on April 7, 2023 by Dalibor

 šator na kampovanje

Kampovanje je omiljena aktivnost mnogih ljudi, a za mnoge od nas, kampovanje nije kampovanje bez dobrog šatora. Šator je osnovni deo opreme za kampovanje, a njegova uloga je da vam pruži sigurnost i udobnost dok boravite u prirodi. Izbor pravog šatora može biti težak, ali važno je uzeti u obzir različite faktore poput broja osoba koje će boraviti u šatoru, klimatskih uslova, težine i lakoće postavljanja, materijala i kvaliteta.

 

Izaberite pravi šator za vašu sledeću avanturu u prirodi – Šta treba da znate pri odabiru šatora?

 

 1. Veličina šatora

Jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira šatora je veličina. Šatori dolaze u različitim veličinama, od šatora za jednu osobu do šatora za više osoba. Ako kampujete sami, šator za jednu osobu je dobar izbor. Međutim, ako kampujete sa partnerom ili prijateljima, možda će vam trebati veći šator. Šator za dve osobe bi trebalo da bude dovoljan, ali ako želite više prostora za spavanje, možete odabrati šator za tri ili četiri osobe.

 1. Materijal i kvalitet

Kvalitetan šator bi trebalo da bude izrađen od jakog materijala koji je vodootporan i otporan na vetar. Najčešći materijali koji se koriste za šatore su najlon, poliester i pamuk. Najlon je popularan izbor zbog svoje lakoće i trajnosti. Poliester je takođe lagan i izdržljiv, a često se koristi za šatore koji se koriste tokom toplih letnjih meseci. Pamuk je teži materijal, ali je izdržljiv i nudi dobru ventilaciju.

 1. Klimatski uslovi

Ako planirate da kampujete tokom kišne sezone ili u hladnim uslovima, potrebno je da izaberete šator koji je vodootporan i ima dobru izolaciju. Šator sa dve ili tri sezone je dobar izbor za proleće i jesen, dok bi četiri-sezonski šator trebalo da bude vaš izbor za zimu.

 1. Težina i lakoća postavljanja

Ako planirate da kampujete u planinama ili drugim udaljenim lokacijama, potrebno je da izaberete lagan šator koji je lako prenosiv. Međutim, lagan šator može značiti manji prostor i manju izdržljivost. Šatori koji su lako postavljivi i rasklopivi su idealni za brzo postavljanje i rasklapanje.

 

Šatori za kampovanje: Koji brendovi su najpouzdaniji?

 

Neki od popularnih brendova koji proizvode kvalitetne šatore su Big Agnes, Coleman, MSR, Marmot, The North Face i REI.

Big Agnes je poznat po proizvodnji ultralakih šatora koji su izdržljivi i udobni. Njihovi šatori često imaju jedinstvene karakteristike, poput patentiranog sistemskog pristupa ili “mumin” tehnologije, koja pomaže da se šator zadrži topao i suv tokom noći.

Coleman je drugi popularan brend sa širokom paletom šatora za sve vrste kampovanja. Njihovi šatori su pristupačni, jednostavni za postavljanje i dobro se snalaze u različitim vremenskim uslovima.

MSR proizvodi šatore visokog kvaliteta namenjene avanturistima. Njihovi šatori su izdržljivi i otporni na ekstremne uslove, ali su i skuplji od drugih brendova.

Marmot proizvodi šatore srednjeg ranga koji su dobro uravnoteženi između udobnosti, izdržljivosti i cene. Njihovi šatori su obično lagani i lako se nose, ali se ne preporučuju za ekstremne uslove.

The North Face takođe proizvodi kvalitetne šatore namenjene avanturistima. Njihovi šatori su obično malo teži od drugih brendova, ali su izdržljivi i dobro se snalaze u ekstremnim uslovima.

REI proizvodi široku paletu šatora za sve vrste kampovanja. Njihovi šatori su kvalitetni i pristupačni, i često dolaze sa dodatnom opremom poput krpica za krpu, otirača za cipele i vreće za čuvanje.

Kada se radi o prednostima i manama šatora, to zavisi od modela i brenda. Međutim, neke uobičajene prednosti i mane mogu biti:

Prednosti:

 • Šatori pružaju privatnost i zaštitu od elemenata
 • Šatori su mobilni i mogu se koristiti u različitim okruženjima
 • Mogu se pronaći šatori u svim veličinama i stilovima
 • Mogu se naći šatori za sve vrste budžeta

Mane:

 • Postavljanje i skidanje šatora može biti vremenski zahtevno i naporno
 • Šatori mogu biti skupi, posebno ako se kupuju visokokvalitetni modeli
 • Mogu se naći šatori koji nisu adekvatno otporni na vremenske uslove i oštećenja

 

Kako postaviti šator za kampovanje – vodič za početnike

Kako postaviti šator za kampovanje - vodič za početnike

Postavljanje šatora je jedna od prvih stvari koje ćete morati da uradite kada stignete na kampovanje. To može da bude malo izazovno za početnike, ali uz ovaj vodič ćete lako postaviti svoj šator i uživati u prirodi.

 • Izaberite pravo mesto

Kada pronađete savršeno mesto za kampovanje, treba da pronađete idealno mesto za postavljanje šatora. Birajte ravnu površinu bez kamenja i grana koje mogu oštetiti šator. Pored toga, proverite da li je to mesto za kampovanje dozvoljeno i da li je bezbedno.

 • Pripremite podlogu

Nakon što ste pronašli pravo mesto, potrebno je da pripremite podlogu. Ako je moguće, postavite podlogu ili foliju ispod šatora. Ovo će štititi šator od vlage i prljavštine i produžiti njegov vek trajanja.

 • Razvijte šator

Raspakujte šator i razvijte ga na podlozi koju ste postavili. Proverite da li su sve šipke na mestu i da li su zakačene na platno. Uklonite sve delove koje niste u potpunosti otvorili ili razvukli.

 • Postavite šipke

Umetnite šipke u platno prema uputstvima koja ste dobili uz šator. Ovo će pomoći u stvaranju strukture šatora. Kada zakačite šipke, nežno pomerajte šator dok se šipke ne postave na svoje mesto.

 • Zakačite tendu

Ako vaš šator ima tendu, zakačite je na šipke koje su već postavljene. Ovo će vam dati dodatnu zaštitu od sunca i kiše, i dodatni prostor za odlaganje opreme.

 • Zategnite platno

Kada su sve šipke postavljene, pažljivo zategnite platno. Ovo će pomoći u stvaranju stabilne strukture šatora koja će vas štititi od vremenskih uslova. Budite pažljivi da ne zategnete previše jer to može da izazove oštećenja na šatoru.

 • Proverite sve

Nakon što ste postavili šator, proverite sve delove kako biste bili sigurni da su dobro postavljeni i da nema oštećenja. Uverite se da je sve čvrsto i da nema razmaka između šatora i zemlje kroz koje voda može da prodre.

Kao početnik, može vam biti potrebno malo više vremena da postavite šator, ali što više vežbate, postavljanje šatora će postati lakše i brže.

 

Ukratko, šatori su važni deo opreme za kampovanje i treba ih pažljivo birati u skladu sa svojim potrebama i budžetom.

 

Translate »