Kampovanje za Početnike | Priprema za Savršen Izlet u Prirodi!

Last Updated on April 7, 2023 by Dalibor

Kampovanje za Početnike

Kampovanje je sjajan način da pobegnete od užurbanog gradskog života i provedete vreme u prirodi. Ako nikada pre niste kampovali, može biti malo zastrašujuće krenuti u ovu avanturu. U ovom tesktu pronaći ćete sve što trebate znati da biste se pripremili za svoj prvi kamp. Odaberite pravo mesto za kampovanje, nabavite potrebnu opremu, i ponesite sa sobom sve što će vam trebati. Uživajte u predivnoj prirodi i stvorite nezaboravne uspomene!

 

Sve što trebate znati za savršen izlet u prirodi

 

Odaberite pravo mesto za kampovanje

Prvi korak u planiranju vašeg kampovanja je odabir pravog mesta. Postoji mnogo mogućnosti, a vaš izbor zavisi o tome kakvo iskustvo tražite odnosno kakvu avanturu želite. Ako ste novi u kampovanju, počnite s kampom u parku ili na kampu s osnovnim sadržajima. Takođe, možete tražiti kampove u prirodi ili planinama za autentičnije iskustvo u divljini. Bez obzira na vaš izbor, pobrinite se da istražite svoju lokaciju pre nego što odete, proverite vremenske prognoze i ponesite prikladnu opremu.

 

Nabavite potrebnu opremu za kampovanje

Sledeći korak u pripremi za kampovanje je nabavka opreme. Osnovna oprema uključuje šator, spavaću vreću i prostirku za spavanje. Osim toga, trebat ćete i kuhinjsku opremu poput štednjaka, posuđa i pribora za jelo. Takođe će vam trebati neke stvari za ličnu higijenu poput pečkira i sapuna. Ponesite i svetiljku tj baterijske lampe za osvetljavanje šatora noću.

 

Pripremite hranu za kampovanje

Planiranje hrane je jedan od najvažnijih aspekata kampovanja. Uzmite u obzir koliko dana ćete kampovati i koliko ljudi će biti sa vama. Odlučite hoćete li kuvati ili poneti hranu koju možete brzo i lako pripremiti. Ako ćete kuvati, trebat će vam neki gorionik i posuđe za kuvanje. Ako ćete poneti hranu, pobrinite se da odaberete hranu koja se neće lako pokvariti.

 

Priprema za spavanje na otvorenom

Nakon što ste odabrali mesto za kampovanje, vreme je da se pripremite za noćenje na otvorenom. U nastavku sledi nekoliko saveta kako se pripremiti za spavanje u kampu:

 1. Šator: Odaberite šator koji je dovoljno veliki za vaše potrebe, ali ne i prevelik, jer će vam tako biti teže postaviti ga i nositi sa sobom. Pazite da je šator vodootporan i da ima dobru ventilaciju.
 2. Vreća za spavanje: Odaberite vreću za spavanje koja je dovoljno topla za vremenske uslove u kojima se nalazite. Pazite da vam vreća za spavanje bude dovoljno udobna za spavanje.
 3. Podloga za spavanje: Uz šator i vreću za spavanje, važna stvar je i podloga za spavanje. Možete koristiti vodootpornu podlogu, penu ili dušek.
 4. Odeća: Kada kampujete, trebate biti pripremljeni za promene temperature tokom noći. Odaberite odeću koja će vas zagrejati i koja će vas štititi od vlage. Uvek imajte pri ruci i dodatni sloj odeće za svaki slučaj.
 5. Osvetljenje: Budući da se kampovanje događa na otvorenom, tokom noći vam je potrebno osvetljenje. Možete koristiti baterijske svjetiljke, baklje ili lampione.
 6. Hrana: Hrana za kampovanje treba biti jednostavna za pripremu, ali i hranjiva. Važno je da imate dovoljno hrane za sve dane koje provodite u prirodi, ali i da ne nosite previše hrane koju nećete koristiti.
 7. Posuđe i pribor za jelo: Za kampovanje vam je potrebno posuđe i pribor za jelo. Odaberite lagano i jednostavno posuđe i pribor za jelo koji se mogu prati.
 8. Prva pomoć: Nikad ne znate što se može dogoditi dok kampujete, pa je uviek pametno imati pri ruci osnovni set za prvu pomoć.

Kampovanje noću

Kampovanje može biti sjajan način da se provede vreme na otvorenom i uživa u raznim aktivnostima. Međutim, kako biste u potpunosti uživali u kampovanju, važno je da se pripremite za aktivnosti koje ćete provoditi. U nastavku sledi nekoliko saveta kako se pripremiti za aktivnosti u kampu:

 

Kako se pripremiti za aktivnosti u kampu?

Priprema za aktivnosti u kampu može biti ključna za uživanje u kampovanju. Evo nekoliko stvari koje biste trebali da uradite pre nego što krenete u kamp:

 • Napravite plan aktivnosti: Razmislite o aktivnostima koje želite da radite u kampu i napravite plan. To može uključivati planinarenje, ribolov, plivanje, vožnju kanuom, pešačenje ili jednostavno opuštanje na plaži. Imajte na umu da su neke aktivnosti, poput planinarenja, zahtevne i zahtevaju dobru fizičku kondiciju.
 • Proverite vremensku prognozu: Pre odlaska u kamp, proverite vremensku prognozu i planirajte svoje aktivnosti u skladu s tim. Ako se najavljuju padavine, trebalo bi da imate plan B u slučaju da ne možete da radite neke aktivnosti na otvorenom.
 • Pripremite opremu: Pripremite svu potrebnu opremu za aktivnosti koje planirate da radite u kampu. Ako planirate da planinarite, pobrinite se da imate odgovarajuću obuću, odeću i ranac. Ako planirate da ribarite, uzmite sa sobom svu potrebnu opremu za ribolov. Obratite pažnju na detalje poput upotrebe zaštitne opreme od sunca i insekata.
 • Budite spremni za noćne aktivnosti: U kampu se često organizuju noćne aktivnosti poput roštiljanja, kamp vatre ili noćnog planinarenja. Budite spremni za takve aktivnosti, tako što ćete imati adekvatnu opremu i osvetljenje.
 • Planirajte ishranu: Uzmite sa sobom hranu koja vam je potrebna za vaš boravak u kampu. Razmislite o lako pripremljivim obrocima i uzmite u obzir potrebu za hranom koja će vam dati dovoljno energije za aktivnosti koje planirate.
 • Učite od drugih: Ako ste početnik u kampovanju, ne ustručavajte se da se konsultujete sa iskusnijim kampistima. Pitajte ih za savete o aktivnostima, opremi i ostalim aspektima kampovanja.

 

Bezbednost prilikom kampovanja

Ne zaboravite na svoju bezbednost. Bezbednost je jedan od najvažnijih faktora za uspešan kamp. Obratite pažnju na okolinu, držite otvoreni plamen dalje od zapaljivih materijala i uvek imajte pri ruci osnovni pribor za prvu pomoć. Takođe, dobro je imati mobilni telefon sa sobom u slučaju hitne situacije.

 

VAŽNO – Ostavite prirodu čistom

Kada napuštate kamp, obavezno se pobrinite da je sve ostavljeno u istom stanju u kom ste ga pronašli. Skupite svo smeće i bacite ga na pravom mestu. Ostavite prirodu čistom i netaknutom kako bi i drugi mogli da uživaju u njoj.

 

Uživajte!

Kampovanje može biti nezaboravno iskustvo za sve koji su spremni da se suoče sa prirodom i uživaju u njoj. Ovaj vodič za početnike u kampovanju trebalo bi da vam pruži osnovne informacije i savete za bezbedno i ugodno kampovanje.

Najvažnije od svega, kampovanje je odlazak na avanturu i uživanje u prirodi. Opustite se, uživajte u tišini i mirisu borova, posmatrajte ptice i osluškujte zvukove prirode. Iskoristite ovu priliku da se povežete sa prirodom i napunite baterije za povratak u gradsku vrevu.

Zapamtite, najvažnije je da se dobro pripremite, budete fleksibilni i otvoreni za nova iskustva. Srećan kamp!

 

Translate »