Krstarenje Dunavom do Đerdapa: Putovanje Kroz Vreme i Prirodu

Last Updated on October 6, 2023 by Dalibor

Krstarenje Dunavom do Đerdapa

Najlepše avanture su često one koje nas vode niz vodu, a krstarenje Dunavom do Đerdapa je upravo takva nezaboravna avantura. Dunav je druga najduža reka u Evropi, a Đerdap je deo gde ova reka pokazuje svoju pravu lepotu. Ako želite da istražite ovu prelepu regiju, saznate više o njenim znamenitostima i prirodnim lepotama, pročitajte dalje kako biste saznali šta vas sve očekuje na putovanju Dunavom do Đerdapa. Uzećemo za primer da vaše putovanje kreće iz Beograda!

 

Savršeno Putovanje za Ljubitelje Prirode: Đerdap na Horizontu

 

 1. Beograd – Početak Vaše Avanture. Vaše putovanje počinje u Beogradu, glavnom gradu Srbije. Beograd leži na ušću Save u Dunav, i ovde možete osetiti spoj modernog i tradicionalnog. Pre nego što se ukrcate na brod, obavezno posetite Kalemegdan, utvrđenje koje nudi spektakularan pogled na ušće reke Save i Dunava. Takođe, istražite čuvenu Knez Mihailovu ulicu i probajte neka od tradicionalnih srpskih jela u lokalnim restoranima.
 2. Smederevo – Srednjevekovni Grad. Prva stanica na vašem putovanju je Smederevo, poznato po svojoj impozantnoj srednjovekovnoj tvrđavi. Ova tvrđava je jedna od najvećih na Balkanu i pruža vam priliku da se vratite unazad u vreme vitezova i dvorskih intriga. Takođe, posetite Smederevsku crkvu koja datira iz 15. veka i impresionira svojom arhitekturom.
 3. Golubac – Gradić na Steni. Nastavljate putovanje do Golupca, malog gradića smeštenog na steni iznad Dunava. Glavna atrakcija ovde je Golubačka tvrđava, koja se smatra biserom srednjovekovne arhitekture. Tvrđava je imala različite svrhe kroz istoriju, odbranu do trgovine, i oduševiće vas svojim kulama i zidinama.
 4. Đerdap Nacionalni Park – Prirodna Lepota. Nakon što napustite Golubac, stižete do Đerdap Nacionalnog Parka, glavne atrakcije ovog putovanja. Đerdap je poznat po svom impresivnom Đerdapskom klisuru, najvećem klisuru u Evropi. Ovde ćete uživati u spektakularnom pogledu na reku, visoke stene i šume koje je okružuju. Takođe, imate priliku da istražite mnoge pešačke staze i uživate u divljem svetu parka.
 5. Lepenski Vir – Arheološko Blago. Tokom krstarenja Dunavom do Đerdapa, ne zaboravite posetiti Lepenski Vir, arheološko nalazište koje datira iz neolita. Ovde možete videti neke od najstarijih tragova ljudske civilizacije u Evropi. Osim toga, muzej Lepenskog Vira nudi fascinantan uvid u istoriju i kulturu ovog područja.
 6. Donji Milanovac. Donji Milanovac je idilično mesto koje se prostire duž obale Dunava. Ovde možete doživeti pravu ruralnu Srbiju i probati autentična srpska jela u lokalnim restoranima. Takođe, posetite Kladovski grad, istorijski lokalitet koji ima svoju priču.
 7. Kladovo – Istorijski Grad na Dunavu. Kladovo je važan istorijski grad na Dunavu i domaćin je mnogim značajnim spomenicima, uključujući Trajanov most, koji datira iz rimskog doba. Ovde možete naučiti više o bogatoj istoriji ovog regiona i videti ostatke prošlih civilizacija.
 8. Tekija – Kulturno Blago. Poslednja stanica na vašem putovanju je Tekija, mesto poznato po svojoj pravoslavnoj manastirskoj zajednici. Manastir Tekija je jedno od najlepših pravoslavnih svetilišta u Srbiji i vredi ga posetiti radi njegove arhitekture i duhovnog mira.

Krstarenje Dunavom do Đerdapa je nezaboravno iskustvo koje vam omogućava da istražite bogatu istoriju, kulturu i prirodnu lepotu ovog regiona. Osim toga, možete uživati u ukusnoj srpskoj hrani i gostoprimstvu lokalnih stanovnika. Ne zaboravite da ponesete fotoaparat kako biste zabeležili sve te nezaboravne trenutke na ovom putovanju.

Golubačka tvrđava

 

Šta je sve potrebno imati u vidu ako idemo na jednodnevno krstarenje Dunavom do Đerdapa

Kada se spremate za jednodnevno krstarenje Dunavom do Đerdapa, postoji nekoliko važnih stvari koje treba imati u vidu kako biste osigurali uživanje i sigurnost tokom putovanja. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba razmotriti:

 1. Rezervacija i Planiranje:
  • Prvo, rezervišite svoje mesto na brodu unapred kako biste osigurali dostupnost, posebno tokom sezone.
  • Istražite raspored polazaka i povratka kako biste odabrali najpogodnije vreme za vaše putovanje.
 2. Vremenski Uslovi:
  • Proverite vremenske uslove pre nego što krenete na put. Krstarenje Dunavom može biti manje uživanje u lošem vremenu.
  • Ponesite prikladnu odeću, naročito ako idete tokom hladnijeg dela godine.
 3. Lična Identifikacija:
  • Imajte ličnu kartu ili pasoš sa sobom jer može biti potrebno za prijavu ili bezbednosne provere na brodu.
 4. Oprema za Sunce i Zaštitu od Sunca:
  • Ako putujete tokom sunčanog dana, ponesite šešire, naočare za sunce i kreme za zaštitu od sunca kako biste se zaštitili od UV zračenja.
 5. Kamera i Baterije:
  • Ne zaboravite fotoaparat ili pametni telefon sa punim baterijama kako biste zabeležili prelepe trenutke tokom krstarenja i Đerdapa.
 6. Nakit i Dragocenosti:
  • Preporučljivo je ostaviti dragocenosti i vredne predmete kod kuće kako biste ih sačuvali od gubitka ili krađe tokom putovanja.
 7. Zdravstveni Rizici:
  • Ako imate posebne zdravstvene potrebe, ponesite potrebne lekove i prateće medicinske informacije sa sobom.
  • Pobrinite se da ste dovoljno hidrirani tokom putovanja i imate neke osnovne lekove za slučaj mučnine ili glavobolje.
 8. Bezbednost na Vodi:
  • Pratite upute i bezbednosne informacije koje vam pruži osoblje na brodu. Obezbedite da znate gde su prsluci za spasavanje i kako se koriste.
  • Budite oprezni na ivici broda, posebno ako putujete sa decom.
 9. Pojedite Prijateljski Doručak:
  • Unesite dobar doručak pre nego što krenete na krstarenje kako biste imali dovoljno energije za celodnevnu avanturu.
 10. Poštovanje Prirode i Kulture:
  • Poštujte prirodnu sredinu i lokalnu kulturu tokom putovanja. Ne ostavljajte smeće i držite se staza i obeleženih područja.
 11. Pratite Vodiča:
  • Ako imate vodiča tokom krstarenja, budite pažljivi i aktivno slušajte informacije o istoriji i značaju mesta koje posećujete.
 12. Ponesite Gotovinu:
  • Ponesite dovoljno gotovine za eventualne troškove tokom putovanja, kao što su piće ili suveniri.

Krstarenje Dunavom do Đerdapa može biti nezaboravno iskustvo, ali je važno unapred se pripremiti kako biste se mogli opustiti i uživati u svim čarima ovog putovanja.

Uveravam vas da će ovo putovanje ostati urezano u vašem sećanju kao jedno od najlepših iskustava u istraživanju Balkana. I, naravno, ne zaboravite da se informišete o različitim turističkim agencijama koje nude krstarenja Dunavom do Đerdapa kako biste pronašli najbolju opciju za svoje putovanje. Srećno putovanje!

Translate »