Najbolja Mesta za Kampovanje u Srbiji: Gde Pronaći Mir i Tišinu u Prirodi?

Last Updated on April 17, 2023 by Dalibor

Najbolja Mesta za Kampovanje u Srbiji: Gde Pronaći Mir i Tišinu u Prirodi?

Kampovanje je idealan način za otkrivanje lepota prirode i uživanje u njoj na potpuno drugačiji način. Srbija nudi veliki broj prelepih lokacija za kampovanje, od planinskih vrhova i rečnih dolina, do jezera i nacionalnih parkova. U ovom blog postu, istražićemo najbolja mesta za kampovanje u Srbiji, gde ćete moći da se opustite i uživate u predivnom okruženju.

Bez obzira da li ste iskusni kamperski entuzijasta ili tek početnik u ovom hobiju, sigurno ćete pronaći nešto za sebe u ovoj listi najboljih mesta za kampovanje u Srbiji. Odaberite svoju omiljenu lokaciju i uživajte u prirodi!

Postoji mnogo popularnih mesta za kampovanje u Srbiji, a neka od njih su:

  1. Divčibare
  2. Zlatibor
  3. Kopaonik
  4. Tara
  5. Fruska gora
  6. Deliblatska peščara
  7. Đerdap
  8. Vlasinsko jezero
  9. Rajac
  10. Borsko jezero

Ovo su samo neka od najpopularnijih mesta za kampovanje u Srbiji i svako od njih ima svoje čari i znamenitosti koje privlače posetioce. Međutim, Srbija ima još mnogo drugih predivnih destinacija za kampovanje koje se mogu otkriti i istražiti.

Ispod ćemo vam predstaviti neke od najboljih lokacija za kampovanje u Srbiji, sa detaljnim informacijama o tome šta svako mesto nudi, kako doći do njih, i šta da očekujete tokom vašeg boravka.

 

U potrazi za savršenim kampom: 12 najlepših mesta za kampovanje u Srbiji

 

1. Tara – Oaza netaknute prirode

Tara planina

Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji, sa velikim brojem reka, jezera, vodopada i šuma. Ovo mesto je idealno za kampovanje u prirodi, a Tara planina posebno nudi veliki broj kampova i kamp naselja. Možete birati između mnogih opcija, od šatora do bungalova, a cene su pristupačne za sve budžete. Mnogi kampovi se nalaze u neposrednoj blizini reka, pa je kupanje u prirodnom okruženju nešto što ne smete propustiti. Tara je takođe idealna za planinarenje i biciklizam, kao i za ribolov.

Tara - Oaza netaknute prirode

 

Zaovinsko jezero

Jezero Zaovine se nalazi na južnim padinama Tare, okruženo borovima i smrekama. Ovo mesto nudi prelepe pejzaže i čistu prirodu, pa je idealno za kampovanje. U blizini se nalaze i mnoge druge atrakcije, kao što su kanjoni, vodopadi i planine, što vam daje mogućnost da istražujete ovo područje. Na obali jezera se nalazi kamp naselje sa svim neophodnim sadržajima, uključujući i restoran, prodavnicu i sportske terene.

 

2. Zlatibor – Planinski raj za kampere

Zlatibor planina

Zlatibor je jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji, poznato po svojim planinskim pejzažima, netaknutoj prirodi i bogatom kulturnom nasleđu. Ovo mesto je idealno za kampovanje, sa velikim brojem kampova i kamp naselja koji nude različite vrste smeštaja, od šatora do kamp kućica. Kampovi su smešteni u prelepoj prirodi, sa mnogim stazama za šetnju i planinarenje, a Zlatibor je takođe popularan među biciklistima. Za ljubitelje vodenih sportova, na raspolaganju su i jezera u okolini, kao što su Ribničko i Sirogojno, idealni za kupanje i pecanje.

Zlatibor - Planinski raj za kampere

 

Tornik planina

Tornik je planina na Zlatiboru, sa najvišim vrhom od 1.496 metara, koja nudi nezaboravne pejzaže i predivne poglede na okolne predele. Tornik je takođe popularno mesto za skijanje u zimskim mesecima, ali je i idealno za kampovanje tokom leta. U blizini se nalaze brojni kampovi sa svim neophodnim sadržajima, a na planini postoji i nekoliko planinarskih staza koje vode do najlepših vidikovaca. Tornik je idealan za sve ljubitelje prirode i planinskog vazduha.

 

3. Nacionalni park Đerdap – Prirodno blago Srbije

Đerdap nacionalni park

Đerdap je nacionalni park smešten u istočnoj Srbiji, na granici sa Rumunijom. Ovo područje je poznato po svojim veličanstvenim klisurama i pejzažima, i predstavlja jednu od najlepših prirodnih atrakcija u Srbiji. Kampovanje u Đerdapu je jedinstveno iskustvo, sa mnogim kampovima koji nude smeštaj na obali Dunava ili u okruženju šuma i planina. Ovo mesto je takođe popularno među ribolovcima, jer Dunav obiluje raznim vrstama riba. Nacionalni park Đerdap nudi mnogo različitih aktivnosti, od planinarenja i biciklizma, do vožnje kanua i poseta arheološkim lokalitetima.

 

Veliki Štrbac

Veliki Štrbac je predivna planina smeštena u blizini Nacionalnog parka Đerdap. Ova planina je idealno mesto za kampovanje, sa brojnim kampovima koji nude smeštaj u prirodi. Najpopularniji kampovi na Velikom Štrpcu su Kamp Plaža i Kamp Radolista, sa uređenim prostorom za kampovanje i izvrsnom opremom za rekreaciju. U okolini se nalaze brojni izvori vode i šumski putevi, što je idealno za planinarenje i biciklizam.

 

4. Planina Zlatar

Zlatar je mesto gde se susreću lepota i mir, a idealno je za kampovanje tokom letnjih meseci. Kampovi na Zlataru nude predivne poglede na okolne planine, a najpopularniji su Kamp Zlatar, Kamp Medjuvrsje i Kamp Lepterija. Uz mogućnosti planinarenja i pešačenja, kampovanje na Zlataru takođe omogućava posetu brojnim jezerima, rekama i vodopadima u okolini.

 

5. Planina Kopaonik

Kopaonik je najpoznatiji skijaški centar u Srbiji, ali takođe nudi odlične mogućnosti za kampovanje tokom letnjih meseci. Kampovi na Kopaoniku su smešteni u blizini šumskih puteva i izvora vode, sa predivnim pogledom na okolinu. Najpopularniji kampovi na Kopaoniku su Konaci, Bubanj, i Šator.

Planina Kopaonik

 

6. Fruška Gora

Fruška Gora je popularna planina smeštena u blizini Novog Sada, koja nudi brojne mogućnosti za kampovanje i rekreaciju. Najpopularniji kampovi na Fruškoj Gori su Čortanovci i Stražilovo, sa predivnim pogledom na Dunav i Novi Sad. Pored planinarenja, kampovanje na Fruškoj Gori takođe nudi mogućnost posete brojnim manastirima, vinarijama i restoranima u okolini.

 

7. Planina Divčibare

Divčibare je prelepa planina smeštena u zapadnoj Srbiji, na samo oko 100 km udaljenosti od Beograda. Ova planina predstavlja pravu oazu prirode, sa čistim vazduhom, netaknutim šumama, proplancima i vodopadima, zbog čega je često popularno mesto za kampovanje.

Divčibare nudi pregršt aktivnosti u prirodi, kao što su planinarenje, biciklizam, šetnje prirodom i obilazak lokalnih znamenitosti. U okolini Divčibara nalaze se i brojna jezera, reke i izvori koji dodatno obogaćuju prirodnu lepotu ovog kraja.

Što se tiče smeštaja, na Divčibarama postoji nekoliko kampova i planinarskih domova koji su idealni za kampovanje. Kampovi su obično smešteni u neposrednoj blizini prirodnih lepota i sadrže sve neophodne pogodnosti, kao što su tuševi, toaleti, kuhinje i prodavnice.

Kampovanje na Divčibarama je idealno za sve one koji žele da pobegnu od gradske vreve i provedu nekoliko dana u prirodi, opuštajući se i uživajući u netaknutoj prirodi.

 

8. Rajac

Rajac je prelepo selo smešteno u jugoistočnom delu Srbije, na samo nekoliko kilometara od graničnog prelaza sa Bugarskom. Ovo selo, koje se nalazi u podnožju Stare planine, predstavlja idealno mesto za kampovanje u prirodi.

U Rajcu ćete pronaći pregršt mogućnosti za istraživanje netaknute prirode, poput šetnji kroz šume i planine, pecanja na obližnjim rekama i jezerima, kao i posmatranje divljih životinja koje obitavaju u ovom kraju. Takođe, Rajac je poznat po proizvodnji rakije, pa ne propustite priliku da probate neki od lokalnih brendova.

U blizini sela nalaze se brojni kampovi koji nude smeštaj u prirodi. Ovi kampovi su često opremljeni svim potrebnim pogodnostima, uključujući tuševe, toalete, kuhinje i prodavnice. Pored toga, u Rajcu postoji nekoliko restorana i kafića u kojima možete uživati u lokalnoj kuhinji i pićima.

Kampovanje u Rajcu je idealno za sve one koji žele da se opuste i provedu nekoliko dana u prirodi, daleko od gradske gužve i stresa. Ovaj kraj je naročito privlačan za ljubitelje planina i netaknute prirode, ali i za one koji žele da se upoznaju sa lokalnom kulturom i tradicijom.

 

9. Borsko jezero

Borsko jezero je jedno od najlepših jezera u Srbiji, smešteno u blizini grada Bora. Ovo prelepo jezero okruženo je netaknutom prirodom, a idealno je mesto za kampovanje.

Jezero nudi brojne mogućnosti za zabavu i opuštanje, poput plivanja, ribolova, vožnje čamcima ili jednostavno šetnje uz obalu. Oko jezera nalaze se brojni kampovi, smešteni u prelepoj prirodi, koji nude savršen spoj udobnosti i prirodnog okruženja. Ovi kampovi su obično opremljeni svim neophodnim pogodnostima, uključujući tuševe, toalete, kuhinje i prodavnice, pa ćete se osećati kao kod kuće.

Pored kampovanja, u ovom kraju možete uživati u brojnim aktivnostima na otvorenom, poput planinarenja, vožnje bicikla, jahanja ili paraglajdinga. Takođe, u blizini jezera nalazi se i Gradski park, koji nudi pregršt zelenila i pogodan je za šetnju i opuštanje.

Borsko jezero je idealno mesto za sve one koji žele da provedu nekoliko dana u prirodi, opuste se i uživaju u netaknutoj prirodi. Ovo jezero je posebno privlačno za ljubitelje vode i ribolova, ali i za one koji žele da se upoznaju sa kulturnom i istorijskom baštinom ovog kraja.

 

10. Kamp Zasavica

Kamp Zasavica se nalazi na obali istoimenog rečnog kanala, u blizini sela Jamena, u Sremskoj Mitrovici. Ovo je idealna destinacija za one koji vole da uživaju u prirodi i žele da se udalje od gradske gužve.

Kamp Zasavica ima prelepu prirodnu okolinu i nudi mnoge aktivnosti za posetioce, uključujući ribolov, vožnju kanuom, pešačenje, biciklizam, posmatranje ptica i šetnju prirodom. Kamp nudi i razne druge sadržaje, kao što su kafić, restoran i prodavnica.

Osim toga, posetioci kampa imaju priliku da posete i specijalni rezervat prirode Zasavica, koji je dom brojnih retkih vrsta flore i faune, uključujući beloglavog supa, orla krstaša, dabrova, vidri i mnoge druge životinje.

Kamp Zasavica je idealno mesto za one koji traže odmor u prirodi, bilo da su u potrazi za aktivnim odmorom ili jednostavno žele da se opuste u mirnom i predivnom okruženju.

Kamp Zasavica

 

11. Kamp Bela Crkva

Kamp Bela Crkva je smešten na obali prelepog jezera Bela Crkva, u istoimenom gradu. Ovo je popularna destinacija za kampovanje, koja nudi mnogo sadržaja za posetioce.

Kamp Bela Crkva nudi veliki izbor smeštajnih jedinica, uključujući parcele za kampovanje, bungalove i mobilne kućice. Pored toga, kamp nudi i razne druge sadržaje, kao što su restorani, kafići, prodavnice, bazeni, sportski tereni i dečija igrališta.

Jezero Bela Crkva je pravo mesto za ljubitelje prirode, koje nudi mnoge aktivnosti kao što su plivanje, pecanje, vožnja kajakom, jedrenje i vodeni sportovi. Posetioci mogu takođe da uživaju u pešačenju ili biciklizmu duž jezera ili da istraže obližnje prirodne rezervate i nacionalne parkove.

Kamp Bela Crkva je idealan izbor za porodice, parove i grupe prijatelja koji traže opuštajući odmor u prirodi, kao i za one koji traže avanturu i zabavu na vodi. Ova destinacija ima sve što je potrebno za nezaboravan odmor u prirodi.

 

12. Srebrno jezero

Srebrno jezero je popularna turistička destinacija u Srbiji koja privlači posetioce svojim prelepim pejzažima i mogućnostima za rekreaciju na vodi. Nalazi se u blizini grada Veliko Gradište, u istočnoj Srbiji, na samo sat vremena vožnje od Beograda. Ovo veštačko jezero nastalo je 1971. godine nakon izgradnje brane na reci Pek. Danas je Srebrno jezero omiljeno mesto za kampovanje, piknik, pecanje, ali i različite vodene aktivnosti poput plivanja, vožnje čamcem, skijanja na vodi, jet skija i drugih.

Kampovi na Srebrnom jezeru nude kampere različitih kategorija, od jednostavnih do luksuznih, a neki od njih se nalaze na samoj obali jezera. Osim kampovanja, posetioci mogu uživati u pešačenju i vožnji bicikla u okolnim šumama, kao i u razgledanju brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti u blizini, poput tvrđave Ram, Manastira Tumane i drugih. Srebrno jezero je odlična opcija za one koji žele da se opuste i uživaju u prirodi, ali i za aktivne turiste koji žele da se zabave i istraže okolinu.

Srebrno jezero kamp

 

Sada kada smo pokrili neka od najboljih mesta za kampovanje u Srbiji, možemo zaključiti da Srbija ima mnogo toga da ponudi kada su u pitanju prirodne lepote i pogodna mesta za kampovanje. Od prelepih planinskih predela do kristalno čistih reka i jezera, Srbija je prava destinacija za sve ljubitelje prirode.

Kampovanje je odličan način da se povežete sa prirodom i provedete vreme sa svojom porodicom i prijateljima. Bilo da volite da kampujete u šatoru ili u prikolici, Srbija ima brojne kampove koji nude različite mogućnosti smeštaja i aktivnosti.

Ne zaboravite da uvek pratite pravila ponašanja u prirodi i da poštujete okolinu. Ostavljajte mesta gde kampujete čistim i urednim, i uvek budite svesni uticaja koje vaše aktivnosti mogu imati na prirodu.

Ukoliko tražite idealno mesto za kampovanje u Srbiji, nadamo se da smo vam dali korisne informacije i inspiraciju za planiranje vašeg sledećeg kampovanja.

Translate »