Najbolji Kampovi u Sloveniji: Otkrijte Raj Prirode

Last Updated on August 27, 2023 by Dalibor

Najbolji Kampovi u Sloveniji

Putovanje kroz zelene pejzaže, okruženi planinama i jezerima, nikada nije izgledalo primamljivije. Slovenija, biser Alpa, nudi nezaboravno iskustvo kampovanja za sve ljubitelje prirode. U ovom vodiču istražujemo deset najposećenijih i najbolje ocenjenih kampova u Sloveniji, ističući njihove prednosti i eventualne mane.

 

Najposećeniji Kampovi u Sloveniji

Kamp Bled

1. Kamp Bled

Kamp Bled je neosporno vodeći kamp u Sloveniji, smešten tik uz slikovito jezero Bled. Ovaj kamp pruža spektakularne poglede na ostrvo usred jezera i dvorac na brdu. Svi kamperski sadržaji su na visokom nivou, uključujući besplatan Wi-Fi, restorane i organizovane aktivnosti. Mane kampa Bled uključuju visoke cene tokom sezone i potrebu za ranijim rezervacijama.

 

2. Kamp Šobec

Kamp Šobec se prostire duž obale reke Save, pružajući obilje mogućnosti za kampovanje uz vodu. Brojni sportski tereni, restorani i blizina Bleda čine ovaj kamp posebno atraktivnim. Nedostatak može biti gužva tokom letnjih meseci.

 

3. Kamp Adria

Kamp Adria se nalazi na slovenskoj obali Jadranskog mora. Pored šljunkovite plaže, ovaj kamp nudi bazene, wellness sadržaje i animaciju za decu. Međutim, more može biti hladnije u poređenju sa južnijim destinacijama.

 

4. Kamp Menina

Kamp Menina je raj za ljubitelje aktivnog odmora. Okružen planinama, kamp nudi planinarenje, biciklizam i rafting. Takođe, poseduje moderne kućice i restoran sa lokalnim specijalitetima. Nedostatak može biti udaljenost od većih gradova.

 

5. Kamp Terme 3000

Kamp Terme 3000 je deo istoimenog termalnog kompleksa. Gosti kampa imaju neograničen pristup termalnim bazenima i wellness centru. Idealno za opuštanje, ali moguće je da nekim kampistima nedostaje avanturistički duh.

 

Najbolje Ocenjeni Kampovi u Sloveniji

Kampovi u Sloveniji

6. Kamp Koren

Kamp Koren se nalazi na obali reke Soče, savršeno za ljubitelje vodenih sportova. Kamp nudi i organizovane izlete do okolnih planina. Nedostatak može biti osnovna infrastruktura u poređenju sa luksuznijim kampovima.

 

7. Kamp Danica

Kamp Danica se smestio u Triglavskom nacionalnom parku, okružen alpskom lepotom. Aktivnosti poput planinarenja i ribolova privlače posetioce, ali gužva tokom sezone može biti izazov.

 

8. Kamp Ljubljana Resort

Kamp Ljubljana Resort je najbliži prestonici Ljubljani, omogućavajući jednostavan pristup urbanoj zabavi. Kamp ima dobro održavanu infrastrukturu, ali nedostatak je manjak potpune izolacije od gradske vreve.

 

9. Kamp Natura

Kamp Natura se ističe svojom opuštenom atmosferom. Nalazi se uz reku Krku i nudi mirno okruženje za odmor. Nedostatak može biti nedostatak naprednih sadržaja kao što su bazeni ili restorani.

 

10. Kamp Ajdovščina

Kamp Ajdovščina je mala oaza smeštena među brdima. Kamp nudi predivne poglede i blizinu prirodnih znamenitosti. Mana može biti ograničen broj aktivnosti u samom kampu.

 

Priprema za Kampovanje u Sloveniji: Dozvole i Saveti za Strane Državljane iz Srbije

Priprema za Kampovanje u Sloveniji

Ako ste ljubitelj prirode i planirate kampovanje u prelepim pejzažima Slovenije kao strani državljanin iz Srbije, važno je da se unapred informišete o potrebnim dozvolama i uslovima za kampovanje. Sledeći ovaj praktičan vodič, pripremićete se za nezaboravan boravak u slovenačkim kampovima.

 

Putne Dozvole i Lična Identifikacija

Prvo i osnovno, pre nego što krenete na put, treba da se pobrinete za važeću putnu ispravu. Građani Srbije mogu ući u Sloveniju sa važećim pasošem bez vize za turističke boravke kraće od 90 dana u periodu od 180 dana. Osim toga, preporučuje se da sa sobom imate i ličnu kartu kao dodatni oblik identifikacije tokom boravka.

 

Zdravstveno Osiguranje i Medicinska Zaštita

Preporučuje se da imate zdravstveno osiguranje koje važi u inostranstvu pre putovanja. Evropska zdravstvena kartica (EHIC) omogućava pristup zdravstvenim uslugama pod istim uslovima kao i građanima Slovenije. Osim toga, privatno zdravstveno osiguranje može pružiti dodatnu zaštitu.

 

Kampovanje i Vize

Ako planirate kampovanje koje traje duže od 90 dana ili želite raditi u Sloveniji, treba da se informišete o potrebnoj vizi ili dozvoli za boravak. Za kampovanje unutar turističkog perioda, viza nije obavezna za boravak kraći od 90 dana.

 

Prijava Boravka

Kada stignete u Sloveniju i nađete se u kampu, dužni ste da se prijavite na policijskoj stanici u roku od 3 dana od dolaska. Ako ste smešteni u organizovanom smeštaju kao što su hoteli ili kampovi, domaćin će vas često prijaviti umesto vas. Međutim, preporučuje se da se samostalno informišete o ovoj proceduri kako biste bili sigurni.

 

Saveti za Kampovanje u Sloveniji

  1. Ekološka Svest: Slovenija se ponosi svojim prirodnim lepotama, stoga je važno da se ponašate odgovorno prema okolini. Ostavite kamp mesto onako kako ste ga zatekli i pridržavajte se pravila o odlaganju otpada.
  2. Vreme i Oprema: Pre nego što krenete na put, proverite vremensku prognozu i ponesite odgovarajuću opremu za kampovanje. Vremenski uslovi u Sloveniji mogu biti promenljivi, pa je pametno biti pripremljen za sve situacije.
  3. Planiranje Unapred: Neki popularni kampovi u Sloveniji brzo se popune tokom sezone, stoga je preporučljivo da rezervišete svoje mesto unapred kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

 

Kampovanje u Sloveniji kao strani državljanin iz Srbije može biti nezaboravno iskustvo, ali je važno pridržavati se relevantnih propisa kako biste osigurali glatko putovanje i boravak. Prateći ovaj vodič i informišući se o specifičnim zahtevima, možete se fokusirati na istraživanje prelepe slovenačke prirode i stvaranje dragocenih uspomena tokom svog kampovanja.

 

FAQ 

Koji je najbolji period za kampovanje u Sloveniji?

Najpogodnije vreme je od proleća do ranog jesenjeg perioda, kada su temperature umerene i priroda je u punom cvatu.

Da li je neophodno unapred rezervisati kamp mesto?

Tokom sezone, preporučuje se ranije rezervisati mesto, posebno u popularnijim kampovima.

Koje aktivnosti su dostupne u kampovima?

Aktivnosti variraju od kampa do kampa, ali često uključuju planinarenje, biciklizam, vodene sportove i organizovane izlete.

 

Zaključak

Slovenija se sa pravom smatra kamperskim rajem. Bez obzira na vaše preferencije, sigurno ćete pronaći savršeno mesto za uživanje u prirodi. Od jezera do planina, od aktivnog odmora do potpunog opuštanja, kampovi u Sloveniji nude raznolikost koja će vas očarati. Sada je pravo vreme da planirate svoje sledeće avanture među ovim najboljim kampovima u Sloveniji.

Translate »