Priprema Hrane Tokom Kampovanja: Oprema za Bezbrižno Kulinarsko Iskustvo u Prirodi

Last Updated on June 4, 2023 by Dalibor

Priprema Hrane Tokom Kampovanja: Oprema za Bezbrižno Kulinarsko Iskustvo u Prirodi

Kampovanje je izvanredan način da se pobegne od svakodnevnog stresa i poveže sa prirodom. Međutim, mnogi se brinu kako će obezbediti hranu tokom ovakvih avantura. Srećom, postoji širok izbor pribora i opreme za pripremu hrane koja će vam omogućiti ukusne obroke i zadovoljavajuće kulinarsko iskustvo tokom vašeg boravka u prirodi.

 

Kampovanje i Kulinarstvo: Saveti za Pripremu Hrane u Prirodi

 

 1. Roštilj

Roštilj je esencijalna oprema za kampovanje koja će vam omogućiti da pripremate ukusne obroke na otvorenom. Postoje različite vrste roštilja, uključujući one koji koriste drva, ugalj ili gas. Drveni roštilji su savršeni za autentično iskustvo kuvanja na vatri, dok gasni roštilji pružaju brzo zagrevanje i jednostavno održavanje. Bez obzira na izbor, roštilj je izuzetno praktičan za pripremu mesa, povrća i drugih jela.

 

 1. Kamp šporet

Kamp šporet je još jedan koristan pribor za pripremu hrane tokom kampovanja. On omogućava kuvanje na šporetu sličnom onom koji imate kod kuće. Kamp šporeti dolaze u različitim veličinama i mogu biti na gas, plin ili električni. Ova vrsta opreme je idealna za pripremu složenijih jela i kuvanje na više ringli istovremeno.

 

 1. Kamperski lonac

Kamperski lonac je specijalno dizajniran za upotrebu u prirodi. Izrađen od izdržljivih materijala, kao što je aluminijum ili nerđajući čelik, kamperski lonac je lagan, a istovremeno izdržljiv. Ovi lonci često imaju i posebne ručke koje se ne zagrevaju kako bi bili sigurni za rukovanje. Kamperski lonci su odlični za kuvanje supa, čorbi, testenina i drugih jela koja zahtevaju veću zapreminu.

 

 1. Tiganj za kampovanje

Tiganj za kampovanje je takođe važan deo opreme za pripremu hrane na otvorenom. Obično je manji od klasičnog tiganja i može se koristiti za prženje, kuvanje jaja, palačinki i drugih jela. Tiganji za kampovanje često imaju i neprianjajuću površinu kako bi se hrana lakše pripremala i čistila.

 

 1. Noževi i pribor za sečenje

Kada je reč o pripremi hrane tokom kampovanja, noževi su neophodan pribor. Dobra kvalitetna kuhinjska sečiva će vam olakšati seckanje, sečenje i pripremu različitih namirnica. Preporučuje se da odaberete noževe koji su kompaktni, laki za nošenje i koji dolaze sa zaštitnim futrolama kako biste izbegli povrede. Pored noževa, neophodan je i pribor za sečenje poput daski za sečenje, strugača i varjača.

 

 1. Termos

Termos je korisna oprema za zadržavanje temperature hrane i pića tokom kampovanja. Možete koristiti termos da biste sačuvali vruću kafu, čaj ili supu tokom hladnih jutara ili da biste održali hladnu vodu ili sokove svežim tokom vrućih letnjih dana. Termos je praktičan i za dugotrajne aktivnosti u prirodi gde želite da zadržite toplotu ili hladnoću pića ili hrane.

 

 1. Kontejneri i posude za čuvanje hrane

Kada kampujete, važno je imati odgovarajuće kontejnere i posude za čuvanje hrane. Plastične posude sa poklopcima su praktične jer su lagane i vodootporne. Ove posude će vam omogućiti da spremite preostalu hranu za kasnije, čime ćete izbeći bacanje hrane i održati hranu svežom tokom dužeg vremenskog perioda.

 

 1. Kamperski set za jelo

Kamperski set za jelo je veoma praktičan jer sadrži pribor za jelo poput viljuški, kašika, noževa i čaša koji su specijalno dizajnirani za kampovanje. Ovi setovi su obično kompaktni, lagani i izrađeni od izdržljivih materijala poput plastike ili nerđajućeg čelika. Pored toga, možete pronaći i setove koji su otporni na lomljenje i lako se čiste.

 

 1. Ostala oprema

Osim glavnih pribora, postoje i druge stavke koje mogu biti korisne tokom pripreme hrane tokom kampovanja. Na primer, daske za sečenje, otvarači za konzerve, šipke za roštilj, špatule za okretanje mesa, gvozdena tava za palačinke ili roštilj rešetka su samo neki od dodataka koji mogu olakšati pripremu hrane i unaprediti vaše kulinarsko iskustvo u prirodi.

 

 1. Alternativne metode pripreme hrane

Pored tradicionalnih pribora, postoje i alternativne metode pripreme hrane koje su popularne među kampistima. Evo nekoliko načina kako možete pripremati hranu tokom kampovanja:

 • Vatrogasne šipke: Ovo su šipke sa drvenim ili metalnim drškama koje koristite da biste namotali hranu (poput kobasica, povrća ili pečurki) i zatim ih pekli iznad vatre. Ova metoda je jednostavna i omogućava vam da pripremate ukusne obroke na otvorenom.
 • Kamperski roštilj na prenosnoj vatri: Prenosni roštilj koji se postavlja na otvorenu vatru može biti praktična opcija za pripremu hrane tokom kampovanja. Ovi roštilji obično imaju nogare koje ih drže iznad vatre i rešetku na koju možete staviti meso, povrće ili drugu hranu.
 • Folija za pečenje: Folija za pečenje je veoma korisna za pripremu hrane na otvorenom. Možete napraviti paketiće sa povrćem, ribom, mesom ili začinjenim krompirima, zamotati ih u foliju i peći direktno na vatri ili roštilju. Ova metoda omogućava vam da zadržite sveže ukuse i arome namirnica.
 • Kamperske konzerve: Kamperske konzerve su posebne posude koje se koriste za pripremu hrane na otvorenom. One obično imaju dno sa rupicama kroz koje može proći vatra, omogućavajući vam da kuvate, pirjate ili pečete hranu na jednostavan način.

 

 1. Saveti za bezbednu pripremu hrane tokom kampovanja

Kada pripremate hranu tokom kampovanja, važno je da budete svesni bezbednosti hrane. Evo nekoliko saveta kako da obezbedite bezbednu pripremu hrane tokom kampovanja:

 • Perite ruke pre i posle rukovanja hranom, koristite toplu vodu i sapun.
 • Koristite odvojene daske za sečenje i noževe za meso i povrće kako biste izbegli kontaminaciju.
 • Držite sirovu hranu odvojenu od kuvane hrane kako biste sprečili prenos bakterija.
 • Držite sveže namirnice dobro upakovane i rashlađene kako biste sprečili kvarenje.
 • Koristite termometar za hranu kako biste proverili da li je hrana pravilno termički obrađena i da je dostigla odgovarajuću temperaturu.
 • Izbegavajte ostavljanje hrane na otvorenom duže vreme kako biste sprečili razmnožavanje štetnih bakterija.
 • Pratite preporučene smernice za skladištenje hrane i koristite adekvatne posude za čuvanje hrane kako biste održali svežinu i sprečili kontaminaciju.
 • Ne zaboravite na higijenu pribora i opreme za pripremu hrane. Redovno čistite i dezinfikujte noževe, daske za sečenje, tiganje i ostale pribore kako biste izbegli prenos bakterija.
 • Budite pažljivi prilikom gašenja vatre i odlaganja pepela kako biste izbegli požare i zaštitili okolinu.
 • Uvek vodite računa o propisima i ograničenjima vezanim za pripremu hrane na određenim lokacijama za kampovanje.

 

Zaključak

Priprema hrane tokom kampovanja može biti zabavna i ukusna avantura uz pravu opremu. Bilo da se opredelite za roštilj, kamp šporet, tiganj, noževe ili alternativne metode, važno je da obezbedite bezbednost hrane i uživate u kulinarskom iskustvu u prirodi. Imajući pravilan pribor za pripremu hrane, možete se opustiti i uživati u ukusnim obrocima dok istražujete prirodu i stvarate dragocene uspomene tokom kampovanja.

Translate »