Vodič za Kupovinu Vreće za Spavanje: Odabir Temperature, Veličine i Materijala

Last Updated on May 8, 2023 by Dalibor

Vreće za Spavanje Odabir Temperature, Veličine i Materijala (3) (1)

Kada planirate izlet u prirodu, camping avanturu ili penjanje na planinu, jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu je spavanje u prirodi. I dok postoji mnogo opcija za spavanje, vreća za spavanje je ključna stavka koja će vam pružiti toplinu i udobnost tokom noći. U ovom blog postu, saznaćete kako odabrati pravu vreću za spavanje, kakve opcije postoje i kako je održavati.

Neki od najpoznatijih brendova koji proizvode vreće za spavanje su i dostupni na srpskom tržištu. Ovdje su neki od njih:

 1. Deuter – Nemački brend koji je poznat po svojim kvalitetnim proizvodima za planinarenje, među kojima su i vreće za spavanje.
 2. Salewa – Još jedan poznati nemački brend koji proizvodi opremu za planinarenje, uključujući i vreće za spavanje.
 3. Ferrino – Italijanski brend koji nudi širok asortiman proizvoda za planinarenje, uključujući i vreće za spavanje.
 4. Coleman – Američki brend koji je poznat po svojim proizvodima za kamp0vanje, uključujući i vreće za spavanje.
 5. The North Face – Američki brend koji je poznat po svom asortimanu proizvoda za aktivnosti na otvorenom, uključujući i vreće za spavanje.

Ovo su samo neki od najpoznatijih brendova koji proizvode vreće za spavanje, a dostupni su i na srpskom tržištu. Kao i uvek, kada kupujete bilo koji proizvod, važno je napraviti istraživanje i odabrati brend i model koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

 

Vreća za spavanje: Kako odabrati pravu i kako je održavati

Prilikom odabira vreće za spavanje, postoje neke važne stvari koje treba uzeti u obzir kako biste pronašli pravu vreću za vaše potrebe.

 1. Temperaturni rating

Temperaturni rating vreće za spavanje je jedna od najvažnijih karakteristika koju treba uzeti u obzir pri kupovini. On se odnosi na minimalnu temperaturu na kojoj će vreća zadržati vaše telo toplim. Neki proizvođači navode tri temperaturne ocene: gornju, donju i udobnu temperaturu. Udobna temperatura je ona koja se najčešće koristi kao referenca za kupovinu. Preporučujemo da izaberete vreću za spavanje sa toplijim ratingom od očekivanih uslova spavanja, kako biste bili sigurni da će vas vreća zadržati toplim.

 1. Oblik

Vreće za spavanje dolaze u različitim oblicima, uključujući mumiju, polu-mumiju i pravougaonik. Mumija je najuobičajeniji oblik jer ima minimalnu količinu praznog prostora, što znači da je manje verovatno da će se izgubiti toplota. Polu-mumija je oblik između mumije i pravougaonika, sa više prostora oko ramena. Pravougaonik je najudobniji, ali ima veći prostor koji može dopustiti hladnom vazduhu da uđe u vreću.

 1. Materijali

Materijal od kojeg je vreća za spavanje izrađena takođe je važan faktor za uzeti u obzir. Većina vreća za spavanje izrađena je od poliestera ili najlona. Poliester je često jeftinija opcija i lako se održava. Najlon je skuplji, ali je izdržljiviji i vodootporan.

 1. Dužina

Dužina vreće za spavanje važna je jer je trebate prilagoditi svojoj visini. Ako ste viši, trebat će vam duža vreća za spavanje kako biste se osjećali udobno i kako bi vam vreća pružila dovoljno prostora za noge. Proizvođači često nude različite veličine vreća za spavanje, pa je važno odabrati pravu veličinu koja vam odgovara.

 1. Težina

Težina vreće za spavanje je također važna stvar koju treba uzeti u obzir. Ako planirate nositi vreću za spavanje u ruksaku ili torbi, željet ćete vreću koja nije previše teška. Međutim, ako ćete spavati u automobilu ili kampu gdje ne morate nositi vreću daleko, možda neće biti važno koliko je vreća teška.

 

Kakve opcije postoje za vreće za spavanje?

Postoje različite opcije za vreće za spavanje koje se mogu prilagoditi vašim potrebama.

 • Vreće za spavanje za tri sezone

Vreće za spavanje za tri sezone idealne su za kampovanje u proleće, leto i jesen. Obično imaju temperaturne rejtinge od 0 do 32 Celzijusa, što ih čini dovoljno toplima za većinu vremenskih uslova u ovom periodu. Ove vreće su obično lakše i tanje od zimske verzije, ali mogu biti dovoljno tople za hladnije noći.

 • Vreće za spavanje za četiri sezone

Vreće za spavanje za četiri sezone su najtoplije vreće za spavanje i idealne su za zimske uslove. One su obično teže i deblje od vreća za tri sezone i imaju temperaturne ratinge od -18 do 0  Celzijusa. Ove vreće su dizajnirane za zadržavanje topline tokom noći i zaštite od hladnoće.

 • Dečje vreće za spavanje

Dečje vreće za spavanje su manje veličine i prilagođene su deci. One su često ukrašene bojama i uzorcima, što ih čini atraktivnijim za decu.

 

Kako pravilno održavati svoju vreću za spavanje: Čišćenje, sušenje i spremanje

Kako pravilno održavati svoju vreću za spavanje

 

Kada kupite svoju vreću za spavanje, važno je naučiti kako je održavati kako bi vam trajala što duže. Ovo su neki saveti za održavanje vaše opreme:

Operite vreću za spavanje samo kada je to stvarno potrebno i kada se prljavština ili znoj nagomilaju na njoj. Prvo proverite upute proizvođača i sledite ih. Većina vreća za spavanje može se oprati u u radnjama za hemijsko čišćenje, ali proverite da li postoji bilo kakvo ograničenje temperature ili upute za sušenje.

 • Čuvajte vreću za spavanje na suvom mestu

Kada ne koristite vreću za spavanje, važno ju je čuvati na suvom i čistom mestu. Vreća bi trebala biti postavljena na mestu gdje nema vlage ili vlage kako bi se sprečila pojava plijesni.

 • Nikada ne skladištite vreću za spavanje u komprimiranom stanju

Kada skladištimo vreću za spavanje, bitno je da je ne ostavljamo negde na dugi rok. Ovo može oštetiti izolacijski materijal unutar vreće i tako je oštetiti.

 • Izbegavajte dugotrajno izlaganje suncu

Vreća za spavanje treba biti zaštićena od sunca. Dugotrajno izlaganje suncu može oštetiti materijale od kojih je napravljena. Ako je potrebno, prekrijte ju tkaninom ili je držite u hladu kada ju ne koristite.

 

Zaključak

Kada odaberete vreću za spavanje, važno je uzeti u obzir faktore poput temperature, veličine i težine. Postoji mnogo opcija za vreće za spavanje, pa je važno pronaći onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Održavanje vreće za spavanje je također važno kako bi vam služila što duže. Sledite upute proizvođača za pranje i čuvanje vreće kako biste ju zaštitili od oštećenja.

Translate »